5 християнських методів заспокоєння

0
154
На світлині редакційна вервиця Rellab родом з Далекого Сходу. У ній 108 рудракшин. Дуже зручна у щоденній практиці. Не можемо втриматися і не потролити: чи достойно християнину для підрахунку повторених молитв користуватися шиваїтською вервицею? Освяченою? Неосвяченою? Як думаєте :)?

У вас був стресовий день на роботі? Сьогодні все пішло шкереберть? Ви з кимось посварилися і тепер дуже злі? Вас сильно образили й ви тепер у розпачі? Або просто якось неспокійно на душі? У мене є досвід кількох практик у традиції християнства, які допомагають заспокоїтися.

1. Молитва на вервиці.

Якщо ви православний, чи католик (або хінду чи буддист — ред.) то для вас це не є чимось новим, але більшість протестантів з цією практикою незнайома, в основному через ворожість до всього «не протестантського». Оскільки сам є представником останніх, засвідчу, що з мого досвіду у цьому нічого поганого немає. Молитов, які можна повтроювати, відраховуючи кількість з допомогою вервиці, є багато, але я хочу запропонувати одну з якою погодиться кожна християнська конфесія, це звичайно «Отче наш». Вервиця з кількістю бусинок уже на ваш вибір. Потрібно зайняти зручне положення, і бажано закрити очі, щоб не відволікатися. Це допоможе краще сконцентруватися. Читайте молитву на кожній бусині, але не просто промовляйте раз за разом одне й теж не вдумуючись, тоді в цьому немає сенсу, старайтесь думати над кожним словом, що воно значить, чому воно є в молитві. І так промовляючи її раз за разом, ви, по-перше, зрозумієте сенс, по-друге, заспокоїтесь, адже ви вже будете знати, що Отець з вами, і Він допоможе вам все подолати.

2. Прослуховування християнських гімнів

Тут все дуже індивідуально. Можливо у православних і католиків, це не часто зустрінеш, але точно можу сказати, що загалом протестанти не можуть жити без християнських гімнів, і це не стосується лише недільної служби. Протягом всього тижня, вірянин може наспівувати, чи слухати улюблений гімн. Вже виходячи з особистого смаку, та, можливо, конфесії, ви вибираєте свій стиль християнських пісень. Це може бути протестантська класика XX століття, так звані збірники «Песнь Возрождения», або сучасні пісні прославлення такі як «Hillsong», а можливо ви любите хоровий спів, чи слухаєте свою конфесійну музику, все залежить від того, що приносить вам задоволення від прослуховування. Якщо ви знервовані, просто приділіть півгодини прослуховуванню своїх улюблених гімнів, і вже за кілька хвилин ви помітите як уже підспівуєте. І врешті решт стане краще, бо ви почуєте слова підбадьорення, і прославите Господа, і зрозумівши це – мир прийде на серце.

3. Молитва смирення.

Дізнався про цю цікаву і корисну практику прослуховуючи курс д-р Глена Скоржи «Християнська духовність». Як на мене, то вона актуальна незалежно від конфесійної приналежності. Ми всі переживали моменти, коли наша внутрішня тривога досягала критичної точки через нашу нездатність «виправити» певну ситуацію або обставини на нашому життєвому шляху. Нам все хочеться тримати під контролем, але важко усвідомити, що це неможливо. Якщо ми християнин, треба прислухатись до голосу Духа, щодо будь-якої сфери життя, у якій необхідно відчути свободу і спокій, віддаючи обставини або бажання Богу, Його вищим цілям і волі. Практика особистої, особливої молитви готовності все віддати в руки Бога часто призводить до внутрішнього умиротворення і дає можливість сконцентруватися на інших питаннях, де ви здатні впливати й дійти до позитивного вирішення ситуації.

4. Молитва споглядання

Католик Генрі Нувен у своїй книзі «В ім’я Ісуса» згадує про необхідність цієї молитви в житті кожного християнина. Вона допомагає заспокоїтися та задуматися про щось важливіше через відчуття присутності Бога. Скеруйте роздуми на розгляд питання, про те, що, на вашу думку, Бог намагався або намагається сказати вам? Але ця практика не для того, щоб щось прояснити для себе, але для того, щоб отримати просвітлення/пробудження Божим Духом. Дозвольте Духу Святому проговорити до вашої свідомості і совісті. Нехай ініціатива і думки виходять від Нього. Корисно записати свої думки та рефлексії в щоденнику.

5. Перебування в тиші

У столиці Фінляндії є Церква Тиші, де кожен може просто прийти та помовчати насолоджуючись тишею. Насправді це дуже корисна практика, і має біблійну основу. Як написано в 1 Царів в 19 розділі, що Господь не в вогні, не в землетрусі, і не в смерчі, що скелі ламає, а в ніжному тихому пориву вітру. Тому, коли все дістало, просто закрийтесь у кімнаті й мовчіть для Бога, насолодіться цією тишею з ним, релаксуй разом з Творцем всесвіту.

If you found an error, highlight it and press Shift + Enter or click here to inform us.