Різдвяний дайджест від митців доби модернізму

1
193

Описаний у Святому Письмі сюжет народження Ісуса Христа став одним із улюблених серед художників. Всі ми добре пам’ятаємо роботи видатних майстрів Середньовіччя та Ренесансу. А особливе відродження сюжет Різдва переживає з приходом Реформації. Я ж пропоную вам переглянути найкращі, на мою скромну думку, роботи митців кінця ХІХ – ХХ ст.

Марк Шагал «Різдво» 1950 р. Цю картину художник намалював у Франції. Зображення Ісуса Христа у роботах Шагала завжди наповнене особливою сакральністю, найімовірніше через його єврейські корені. І у цьому витворі художник не полишив цієї тенденції, а, навпаки, надав картині ще більше колориту. Тут художні прийоми Шагала засновані на візуалізації приказок на ідиші та втіленні образів єврейського фольклору.

 

Гюстав Доре «Різдво» (1864-1866 рр.) Це одна із 230 ілюстрацій Біблії, що їх французький художник-гравер створив за неповні два роки. Щоденна титанічна праця над ескізами та замальовками  до Книги книг, заборона церкви ілюструвати певні сюжети як із Старого, та і з Нового Завітів, пошук ідеальних, божественних образів і звинувачення у порушенні іконографічного канону не зупинили внутрішній порив Доре і світ отримав одне з найкрасивіших ілюстрованих видань Біблії, яке перевидають і сьогодні.  

 

Поль Гоген «Дитина. Народження таїтянського Христа» (1896 р.) Під час другої подорожі у свій маленький рай – хатинку в одному з сіл на острові Таїті, – французький імпресіоніст малює картину «Дитина. Народження таїтянського Христа», що ламає усі уявлення про подобу Сина Божого. Ця робота релігійно-містичного змісту має незвичайне поєднання ідеї сакрального та побутового. У хліві художник зображає домашню худобу, а не символічних вола та віслюка. Ми не бачимо особи Немовляти, але його поза нагадує про жертовність.

 

Люк-Олів’є Мерсон  «Відпочинок на шляху до Єгипту» (1897 р.) Ця картина французького художника-ілюстратора не ввійшла до переліку його найкращих робіт, принаймні за версією Вікі, проте вона  часто стає епіграфом до текстів, аудіовізуальних композицій різдвяного циклу. Хоча на картині зображено не традиційний сюжет народження Ісуса Христа, а дещо пізніші події його перших днів життя, тим вона і викликає особливий інтерес у аудиторії. У чотирьох канонічних Євангеліях про дитинство Ісуса Христа згадується дуже побіжно, натомість у апокрифічному Євангелії від Фоми містяться детальні розповіді про народження Ісуса, перші дні його життя, гоніння Ірода, втечу в єгипетське місто Саіс. Один із цих епізодів і зобразив Мерсон.

 

Сальвадор Далі «Народження нового світу» 1942 р. У цій роботі у сюрреалістичному стилі відображено розуміння митцем акту народження божественного. Попри те, що, на перший погляд, ця картина немає нічого спільного із народженням Спасителя цього світу, прискіпливий глядач зможе розпізнати ключовий сюжет. На першому плані Далі зображає безлике немовля, що народжується із Всесвіту не без допомоги людей. Серед атрибутів сюжету Різдва – ангельський хор, перша зірка, троє магів із дарами.

 

Ілля Рєпін «Різдво» 1890 р. Хоч Росія відстала у своєму художньому розвитку, і Рєпін мислив і працював у парадигмі реалізму, коли довкола хвилювалася вже нова епоха, мені захотілося включити і його чудову картину у цю підбірку — хоча б для контрасту. Робота на сакральну тематику, однак її сприймають і як сильний психологічний портрет. Ключові постаті – це Ісус Христос та Діва Марія, на чиїй ролі особливо акцентує художник. У картини глибокий символізм: мати Марія обіймає щойно народженого Сина, ніби покриває увесь світ своєю Любов’ю та захистом. Варто звернути увагу й на позу Марії – вона сидить, на відміну від більшості сюжетних полотен на тему Різдва. Така поза свідчить про легкі і безболісні пологи, світлий прихід у світ Месії.

If you found an error, highlight it and press Shift + Enter or click here to inform us.