Топ-7 віршів Біблії про зомбі

1
252
Image credit: Korintic, DeviantArt

Ви вже купили вогнемети, які Ілон Маск розробив для зомбі-апокаліпсису? Ні? Не турбуєтеся про майбутнє? А що кажуть про нашестя живих мерців давні пророцтва, зокрема Біблія? Думаєте, нічого? Помиляєтеся!

Отже, зовсім скоро: залишки людства вже пристосувалися до зомбі-апокаліпсису, створили укріплені міста, де можна сховатися від живих мерців і відносно нормально жити. На фоні цих подій, вже і так поділене десятки тисяч разів, християнство розвалюється на ще тисячі деномінацій. Священикам і пасторам доводиться пояснювати пастві, що ж відбувається, де Бог, та якось трактувати сам феномен повсталих мерців. З Біблії можна насмикати достатньо цитат, які можна використати для цього та обгрунтування ідеології нових течій вже постапокаліптичного християнства.

  1. А оце буде рана, що нею поранить Господь всі народи, хто піде війною на Єрусалим: згниє тіло його, хоч він на ногах своїх буде стояти, і очі йому погниють в своїх ямках, і язик його погниє в своїх устах (Захарія 14:12). Одна з нових течій буде стверджувати, що Бог наслав цю кару на землю саме через антиізраїльську політику ООН, через антисемітизм серед християн та мусульман, через ті держави, які воювали і воюють з народом Божим. Вони будуть стверджувати, що тільки, коли населення всієї планети розкається у своєму антисемітизму і докладе максимум зусиль, аби євреї та їх держава жили, лише тоді Господь змилується. Назвемо цей напрямок «Єрусалимісти», або «Захарійці».

  2. Померлі Твої оживуть, воскресне й моє мертве тіло. тому пробудіться й співайте, ви мешканці пороху, бо роса Твоя це роса зцілень, і земля викине мертвих (Ісая 26:19)! Ці друзі будуть певними радикалами та скоріше за все будуть переслідуватися, адже, думаю, метою їх діянь буде саме допомога людству якомога скоріше стати живими мерцями, бо про це на їх думку говорить наведений уривок: у такому стані Господь і задумував вічне життя. Назва конфесії: Братство Ісаї.

  3. І в ті дні люди смерти шукатимуть, та не знайдуть її! Померти вони захотять, та втече від них смерть (Об’явлення 9:6). Скоріше за все цим місцем Писання буде користуватися «офіційна» церква. Тобто, якщо ми прочитаємо цей розділ з початку,то зрозуміємо, що феномен невмираючих мерців — це кара Божа, яка зійшла на тих, хто не був гідним Його послідовником. — Все дуже просто і банально.

  4. І вчиню, що вони будуть їсти тіло синів своїх й тіло дочок своїх, і тіло один одного їсти вони будуть в облозі та в утискові, яким будуть тиснути їх вороги їхні та ті, хто буде шукати їхню душу (Єремії 19:9). Один з найяскравіших віршів Біблії, де ми можемо побачити чіткий натяк на зомбі. Цей уривок також може бути позицією «офіційної» церкви, або і якоїсь секти, бо ми тут бачимо, що Бог насилає кару на людство через їх гріхи, нею і є мерці, які жеруть людське тіло. Якщо вважати, що це буде окрема течія, то можна її назвати «Пророки Гніву».

  5. Голосіть,бо близький день Господній, він від Всемогутнього прийде, немов зруйнування… Тому то ослабнуть всі руки, і кожне серце людини зневіриться. І вони налякаються, болі та муки їх схоплять, немов породілля та, будуть тремтіти… Остовпіють один перед одним, полум’яні обличчя то їхні обличчя… Оце день Господній приходить, суворий, і лютість, і полум’я гніву, щоб землю зробити спустошенням, а грішних її повигублювати з неї (Ісаї 13:6-9). Цей текст також можна віднести до Пророків Гніву.

  6. І пророкував я, як наказано. І знявся шум, коли я пророкував, і ось гуркіт, а кості зближалися, кістка до кістки своєї. І побачив я, аж ось на них жили, і виросло тіло, і була натягнена на них шкіра зверху, та духа не було в них. І сказав Він мені: Пророкуй до духа, пророкуй, сину людський, та й скажеш до духа: Так говорить Господь Бог: Прилинь, духу, з чотирьох вітрів, і дихни на цих забитих, і нехай оживуть! І я пророкував, як Він наказав був мені, і ввійшов у них дух, і вони ожили, і поставали на ноги свої, військо дуже-дуже велике (Єзекіїль 37:7-10). Тут вимальовується цікава картина. Голова цієї секти буде стверджувати, що мерці повставали через те, що їх призвав новий Господній пророк, як колись це зробив Єзекіїль (або це «друге пришестя» Єзекіїля), і що всі мерці підвладні йому, і треба лише знайти цього чоловіка, або самому досягти його рівня. Темні Пророки – саме та назва, або Учні Єзекіїля.

  7. Заворушивсь тобою іздолу шеол назустріч твоєму приходу; померлих тобі побудив, усіх проводирів на землі, і підняв з їхніх тронів всіх людських царів (Ісая 14:9). ДЕМОНИ – найочивидніше та найбанальніше пояснення зомбі-апокаліпсису. Це все диявольські підступи і його рук справа. Блукаючі по вулицям мерці – це демони, які вселилися в тіла людей, і владарюють ними. Проти диявола буде боротися Братство Екзорцистів, кому ж як не їм знати як вигнати сатану з людини?

Те, чим ми тільки що займалися, в науці зветься ейзегетикою, одним з двох основних способів тлумачення Біблії (другий зветься «екзегетика»).

Екзегетика – це коли ми тлумачимо певний уривок Писання, враховуючи історичний та культурний контекст того часу, контекст віршів та розділів, тобто стараємося зрозуміти первинний сенс, який туди вклав автор.

Ейзегетика – повна протилежність: взагалі забудьте, що таке історія, культура, велика відстань у часі між нами та тими, хто писав Біблію, важливо лише те, що Я бачу в тексті, як Я його розумію, і начхати , якщо контекст говорить про інше, чи що історичні дані протирічать моїм висновкам. Це дає неймовірні можливості: у тексті можна знайти все що завгодно. А якщо ще й підключити уяву…

Ось такі з нас вийшли ейзегети та постапокаліптичні богослови. В моїх роздумах є до чого причепитися, можна знайти купу недоліків, але я вас попрошу не заглиблюватися в деталі, а порефлексувати про саму ідею.

Запропонуйте в коментарях, як би ви назвали нові напрямки постзомбіапокаліптичного християнства, які б додали?

 

 

If you found an error, highlight it and press Shift + Enter or click here to inform us.

  • Vyacheslav Ageyyev

    Все не так і фантастично – зомбі апостола Мунтяна вже серед нас і активно розмножуються